Trzyskładnikowa - bulion, brokuł i śmietana do zagęszczenia. Nic innego nie jest nam potrzebne, aby wyczarować pyszną zupkę :)
Brokuły nie dość, że zdrowe to jeszcze można z nich zrobić cuda. Lubię te zapiekane w sosie z makaronem, lubię w postaci płynnej zupki i mogę jeść solo.
A jakie Wy macie pomysły na brokuła? Może jakaś sałatka? ;)
Co potrzebujemy:
- ok 1,5 l bulionu
- 1 brokuł
- 200 ml śmietany 12%
- opcjonalnie: groszki ptysiowe, makaron
1. Gotujemy bulion (zawsze wrzucam kawałek kurczaka, korzeń pietruszki, marchewkę, cebulę, por oraz seler, przyprawiam i gotuję).
Brokuł dzielimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do gotującego się wywaru. Gdy zmięknie, całość miksujemy blenderem.
2. Aby zagęścić zupę używamy śmietany. W małym garnuszku łączymy śmietanę z 1-2 chochelkami gorącej zupy. Dokładnie musimy rozmieszać, w celu pozbycia się grudek. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ją do zupy, cały czas ją mieszając. Chwilkę jeszcze gotujemy.
SMACZNEGO :)
Do tej zupy najbardziej smakują mi groszki ptysiowe. Szczególnie polecam Wam te firmy Brześć i to nie dlatego, że miałam okazję je ostatnio testować, ale dlatego, że są naprawdę idealne - a próbowałam już wielu ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBFDIu9EjcI36NyD2TDRsqkBrYuFJG2GdGeJFJC2pD6iIXaX9Kzu8TLw7URXRcmRKqCDwNvboolrnnZWDJa38KCaf4BaE-z-3ZoGsgNr7wkUhbvzQeBJ0lt7PuCjZytfHXP18pAVTOqF4/s320/12295649_925482227521179_871464727_o.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)