piątek, 2 listopada 2012

3 Bit ciasto bez pieczenia

Robiłam go pierwszy raz. Zachęciły mnie różne pozytywne opinie na jego temat. Jest słodki, niektórzy mogliby powiedzieć, że mdły. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby sie nasycić. Jest troszkę pracochłonny. Trzeba zrobić masę budyniową, poukładać trzy warstwy herbatników, ale całość prezentuje się świetnie, no i smakuje rewelacyjnie. Myślę, ze warto. Dużym plusem jest, że nie wymaga pieczenia w piekarniku. Na mojej liście ulubionych ciast, plasuje się bardzo wysoko - a uwielbiam ciasta ze śmietaną i jestem wybredna ;) Polecam. 




Co potrzebujemy: 
Masa budyniowa
  • 0,5 l mleka
  • kostka margaryny (może być też masło)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
Masa śmietanowa
  • 750 ml śmietany kremówki 30% 
  • 3 śmietan-fixy
  • 3 łyżeczki cukru
  • ok 10 g żelatyny
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady


* składniki na blaszkę 25x31 cm


1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.

Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody).
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki.
Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie.
Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.





66 komentarzy:

  1. ubóstwiam to ciasto:) nazywamy je" krówką"
    robię je tak samo:)
    wpsaniałe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na krówkę mam jeszcze inny przepis ;) Też postaram sie go kiedys dodać ;)

      Usuń
  2. cudowny, uwielbiam, też niedawno robiłam i dziś wciągnęłam ostatni kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I mnie ostatnio kusi by zrobić to ciasto, bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! co jak co, ale ciasto MUSI być słodkie, 3 BIT to jedne z moich faworytów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale się prezentuje, myślę, że żadna szanująca się cukiernia nie powstydziłaby się takiego ciacha :) pozdrawiam xxx

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ciacho! mniam :)
    kolekcjonuję wszystko co bez pieczenia, ze względu na okropny piekarnik :/

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie muszę zrobić to ciasto - zapisane :)) do szybkiego wykorzystania !

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest pyszne! nic więcej nie trzeba mówić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja akurat nie jestem miłośniczką ciast ze śmietaną, ale zwolennikom takich słodkich ciast na pewno zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bajecznie!! ale nie tylko 3 Bit! już wyszukałam sobie kilka przepisów, które na pewno wypróbuję:) oczywiście po przeróbce na bezglutenowe:)
    a co do bardziej kalorycznych ciast, ale o dziwo nie bardzo słodkich to zapraszam do siebie na czekoladową kulkę :)
    http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/2012/11/czekoladowa-kulka.html

    Ps. koniecznie dodaję do obserwowanych:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie spałaszowałabym taki kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda idealnie :) Wykwintnie, smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dobrze znane mi ciasto:) pięknie wyszło:D

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda apetycznie, aż trudno uwierzyć, że nie było pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dobra alternatywa dla leniwych ;) pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pięknie i smakowicie, a taki prosty przepis :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  18. A ILE TEJ ZELATYNY?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam taką w małych saszetkach, wtedy wykorzystuję całą.

      Usuń
  19. aa przepis jest na dużą blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam na takiej zwykłej, jeśli zrobimy na tej troszkę mniejszej to będzie wyższy, więc wybór należy do nas :)

      Usuń
  20. zobacz to chyba twoje http://www.polomarket.pl/przepisy_id_380.html?przepis=145

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. Ludzie nie wiedzą, że cudzych zdjęć nie wykorzystuje się jako swoich ;/ tragedia.

      Usuń
  21. Ta mała żelatyna to na jaką ilość ma być wody (śmietany)żeby nie okazało się, że jest za rzadkie? Jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję taka zwykłą, nie żadnej znanej firmy w markecie Kaufland i robię ją wg instrukcji na opakowaniu (rozpuszczam ją w 1/3 szklanki gorącej wody). Zawsze jedna mi starcza na taką ilość śmietany, a dodatkowo biorę 3 śmietan-fixy więc nie ma mowy, aby śmietana była za mało gęsta ;)

      Usuń
  22. to ciasto to pyszności;DD

    OdpowiedzUsuń
  23. Moje ulubione ciasto!!!!
    ale proponuję spróbować środkową warstwę herbatników zamienić krakersami, ma trochę wyraźniejszy smak:))
    POOOOOOOLLLLLLLEEEEEECCCCCAM

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglada bardzo smacznie:))) A czy do kremu trzeba dodawac zelatyne,czy mozna zaryzykowac bez niej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kremu broń Boże ;) do masy śmietanowej - wydaje mi się, że musiałaby być, aby się nie rozpłynęło, ale jeśli spróbujesz bez to daj znać jak wyszło :) Nie próbowałam, ale może będzie dobrze.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Zelatyne dodaje Pani juz do ubitej smietany z smietan fix? czy mozna wsypac razem skladniki i dopiero ubijac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ubijam śmietanę, w międzyczasie dodaję śmietan fix i później żelatynę.

      Usuń
  26. Ja do masy budyniowej dodaję przy miksowaniu z masłem sok z prawie całej cytryny. Krem jest mniej mdły i mniej słodki. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. A czy wystarczy dodać samą żelatynę do śmietany lub mniej śmietan fix?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w ogóle nie dodawać śmietan-fix. Ja daję, żeby śmietana mi się nie rozlatywała i miała sztywną konsystencję, ale można spróbować bez jeśli ktoś tak woli ;)

      Usuń
  28. 250 ml mleka mieszamy z cukrem i mąką pszenną oraz ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  29. Robię ciasto drugi raz, pyszota, wszystkim smakuje :D
    Za pierwszym razem przeszkadzało mi to że spodnia warstwa herbatników nie zmiekła nawet po 4 dniach, kiedy to ciasto sie konczyło, tym razem herbatniki zmoczyłam delikatnie mlekiem, mam nadzieję ze to rozwiąże problem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zamienić warstwy. Tzn. najpierw na herbatniki - masa budyniowa, potem herbatniki - warstwa karmelowa, dalej herbatniki i warstwa śmietanowa. Budyń nawilży herbatniki.

      Usuń
  30. Smakowicie wygląda.. już nie moge się doczekać by wypróbować ten przepis. Bardzo mi się podoba u Ciebie na blogu, wszystkie przepisy wyglądają tak pysznie, ze nie wiadomo od czego zacząć :)
    Z pewnością będę do Ciebie wracać ;)
    Pozdrawiam
    S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) A co do 3 Bit'a to jest naprawdę pyszny :)

      Usuń
  31. Właśnie planuję zrobić coś w tym stylu, tyle że na krakersach :)

    OdpowiedzUsuń
  32. smaczne ciasto,często robię:)ja znów do kremu budyniowego dodaję odrobinę spirytusu,a do śmietany kremówki dodaję śmietan fixy i 2 śnieżki i też jest super i nie rozpada się:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję fixy i żelatynę. Kiedyś spróbuję ze śniezką ;)

      Usuń
  33. jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta ja roztrzepuję ją mikserem,wtedy łatwo ją rozsmarować:)pozdrawiam Ania:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja znów wstawiam puszkę do gorącej wody na troche i też jest rzadsza wtedy ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. hmm... szkoda ze nie napisalas wczesniej ze trzeba zelatyne rozpuscic, bo ja wsypalam w p[roszku ( nie znam sie na kuchni, musze miec wszystko napisane jak krowie na rowie) trudno, ciasto bedzie niesmaczne ( czuc te krystalki w masie) a szkoda bo to na swieta dla gosci,....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Naniosłam zmiany, aby nikt nigdy nie popełnił takiego błędu.

      Usuń
  36. Pyszne ciasto ale zamist żelatyny polecam galaretkę o ulubionym smaku ja dodaję cytrynową.:) Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  37. a ja do masy śmietanowej dodaję sok i skórkę ( starta na tarce o małych oczkach) z jednej cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ciasto jest przepyszne. W tym tygodniu zrobilam az dwa, tak wszystkim smakowalo. :)

    OdpowiedzUsuń
  39. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  40. pomocy masa budyniowa wyszla mi za rzadka...jak ja zagescic help???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej za dużo mleka. ja bym dodała mąki, chociaż sama nie wiem, bo nigdy mi się to nie zdarzyło. Trzeba chwilę też pogotować.

      Usuń
  41. Przepis jest rewelacyjny! Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi świetnie :) Znika bardzooo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Jest pyszny :) Ja przyspieszam troszkę przepis i zamiast masy budyniowej dodaję masę karpatkową bez gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Pszepyszne ciasto !!! Robie je bardzo często .
    Najbardziej uwielbiane przez moją rodzinę a najbardziej męża .Znika w chwilę .

    OdpowiedzUsuń
  44. Świetne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia chciałaby mieć takie w swojej ofercie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...