Robiłam go pierwszy raz. Zachęciły mnie różne pozytywne opinie na jego temat. Jest słodki, niektórzy mogliby powiedzieć, że mdły. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby sie nasycić. Jest troszkę pracochłonny. Trzeba zrobić masę budyniową, poukładać trzy warstwy herbatników, ale całość prezentuje się świetnie, no i smakuje rewelacyjnie. Myślę, ze warto. Dużym plusem jest, że nie wymaga pieczenia w piekarniku. Na mojej liście ulubionych ciast, plasuje się bardzo wysoko - a uwielbiam ciasta ze śmietaną i jestem wybredna ;) Polecam.
Co potrzebujemy:
Masa budyniowa
Masa śmietanowa
- 0,5 l mleka
- kostka margaryny (może być też masło)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 3 łyżeczki cukru
- ok 10 g żelatyny
* składniki na blaszkę 25x31 cm
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.
Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody).
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki.
Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie.
Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.
Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody).
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki.
Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie.
Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.
Pyszny :)
OdpowiedzUsuńKoocham go:D
OdpowiedzUsuńubóstwiam to ciasto:) nazywamy je" krówką"
OdpowiedzUsuńrobię je tak samo:)
wpsaniałe
Na krówkę mam jeszcze inny przepis ;) Też postaram sie go kiedys dodać ;)
Usuńmmm, moje ulubione;)
OdpowiedzUsuńcudowny, uwielbiam, też niedawno robiłam i dziś wciągnęłam ostatni kawałek :)
OdpowiedzUsuńI mnie ostatnio kusi by zrobić to ciasto, bardzo apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPycha! co jak co, ale ciasto MUSI być słodkie, 3 BIT to jedne z moich faworytów ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje, myślę, że żadna szanująca się cukiernia nie powstydziłaby się takiego ciacha :) pozdrawiam xxx
OdpowiedzUsuńale ciacho! mniam :)
OdpowiedzUsuńkolekcjonuję wszystko co bez pieczenia, ze względu na okropny piekarnik :/
zdecydowanie muszę zrobić to ciasto - zapisane :)) do szybkiego wykorzystania !
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam <3
OdpowiedzUsuńJest pyszne! nic więcej nie trzeba mówić :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńJa akurat nie jestem miłośniczką ciast ze śmietaną, ale zwolennikom takich słodkich ciast na pewno zasmakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie!! ale nie tylko 3 Bit! już wyszukałam sobie kilka przepisów, które na pewno wypróbuję:) oczywiście po przeróbce na bezglutenowe:)
OdpowiedzUsuńa co do bardziej kalorycznych ciast, ale o dziwo nie bardzo słodkich to zapraszam do siebie na czekoladową kulkę :)
http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/2012/11/czekoladowa-kulka.html
Ps. koniecznie dodaję do obserwowanych:) pozdrawiam:)
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie spałaszowałabym taki kawałek :-)
OdpowiedzUsuńIDEALNE CIASTO!:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :) Wykwintnie, smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdobrze znane mi ciasto:) pięknie wyszło:D
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, aż trudno uwierzyć, że nie było pieczone :)
OdpowiedzUsuńdobra alternatywa dla leniwych ;) pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i smakowicie, a taki prosty przepis :) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńA ILE TEJ ZELATYNY?
OdpowiedzUsuńJa używam taką w małych saszetkach, wtedy wykorzystuję całą.
Usuńaa przepis jest na dużą blaszkę?
OdpowiedzUsuńJa robiłam na takiej zwykłej, jeśli zrobimy na tej troszkę mniejszej to będzie wyższy, więc wybór należy do nas :)
Usuńzobacz to chyba twoje http://www.polomarket.pl/przepisy_id_380.html?przepis=145
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację. Ludzie nie wiedzą, że cudzych zdjęć nie wykorzystuje się jako swoich ;/ tragedia.
UsuńTa mała żelatyna to na jaką ilość ma być wody (śmietany)żeby nie okazało się, że jest za rzadkie? Jakiej firmy?
OdpowiedzUsuńJa kupuję taka zwykłą, nie żadnej znanej firmy w markecie Kaufland i robię ją wg instrukcji na opakowaniu (rozpuszczam ją w 1/3 szklanki gorącej wody). Zawsze jedna mi starcza na taką ilość śmietany, a dodatkowo biorę 3 śmietan-fixy więc nie ma mowy, aby śmietana była za mało gęsta ;)
Usuńto ciasto to pyszności;DD
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto!!!!
OdpowiedzUsuńale proponuję spróbować środkową warstwę herbatników zamienić krakersami, ma trochę wyraźniejszy smak:))
POOOOOOOLLLLLLLEEEEEECCCCCAM
Wyglada bardzo smacznie:))) A czy do kremu trzeba dodawac zelatyne,czy mozna zaryzykowac bez niej?
OdpowiedzUsuńDo kremu broń Boże ;) do masy śmietanowej - wydaje mi się, że musiałaby być, aby się nie rozpłynęło, ale jeśli spróbujesz bez to daj znać jak wyszło :) Nie próbowałam, ale może będzie dobrze.
UsuńPozdrawiam :)
Zelatyne dodaje Pani juz do ubitej smietany z smietan fix? czy mozna wsypac razem skladniki i dopiero ubijac?
OdpowiedzUsuńTak, ubijam śmietanę, w międzyczasie dodaję śmietan fix i później żelatynę.
UsuńJa do masy budyniowej dodaję przy miksowaniu z masłem sok z prawie całej cytryny. Krem jest mniej mdły i mniej słodki. Polecam:)
OdpowiedzUsuńA czy wystarczy dodać samą żelatynę do śmietany lub mniej śmietan fix?
OdpowiedzUsuńMożna w ogóle nie dodawać śmietan-fix. Ja daję, żeby śmietana mi się nie rozlatywała i miała sztywną konsystencję, ale można spróbować bez jeśli ktoś tak woli ;)
Usuń250 ml mleka mieszamy z cukrem i mąką pszenną oraz ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńRobię ciasto drugi raz, pyszota, wszystkim smakuje :D
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem przeszkadzało mi to że spodnia warstwa herbatników nie zmiekła nawet po 4 dniach, kiedy to ciasto sie konczyło, tym razem herbatniki zmoczyłam delikatnie mlekiem, mam nadzieję ze to rozwiąże problem :D
Wystarczy zamienić warstwy. Tzn. najpierw na herbatniki - masa budyniowa, potem herbatniki - warstwa karmelowa, dalej herbatniki i warstwa śmietanowa. Budyń nawilży herbatniki.
UsuńSmakowicie wygląda.. już nie moge się doczekać by wypróbować ten przepis. Bardzo mi się podoba u Ciebie na blogu, wszystkie przepisy wyglądają tak pysznie, ze nie wiadomo od czego zacząć :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością będę do Ciebie wracać ;)
Pozdrawiam
S.
Cieszę się bardzo :) A co do 3 Bit'a to jest naprawdę pyszny :)
UsuńWłaśnie planuję zrobić coś w tym stylu, tyle że na krakersach :)
OdpowiedzUsuńsmaczne ciasto,często robię:)ja znów do kremu budyniowego dodaję odrobinę spirytusu,a do śmietany kremówki dodaję śmietan fixy i 2 śnieżki i też jest super i nie rozpada się:)pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa dodaję fixy i żelatynę. Kiedyś spróbuję ze śniezką ;)
Usuńjeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta ja roztrzepuję ją mikserem,wtedy łatwo ją rozsmarować:)pozdrawiam Ania:)
OdpowiedzUsuńNa to bym nie wpadła. Dziękuję za podpowiedź :)
UsuńJa znów wstawiam puszkę do gorącej wody na troche i też jest rzadsza wtedy ;)
OdpowiedzUsuńhmm... szkoda ze nie napisalas wczesniej ze trzeba zelatyne rozpuscic, bo ja wsypalam w p[roszku ( nie znam sie na kuchni, musze miec wszystko napisane jak krowie na rowie) trudno, ciasto bedzie niesmaczne ( czuc te krystalki w masie) a szkoda bo to na swieta dla gosci,....
OdpowiedzUsuńPrzykro mi. Naniosłam zmiany, aby nikt nigdy nie popełnił takiego błędu.
Usuńmmm...pycha
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ale zamist żelatyny polecam galaretkę o ulubionym smaku ja dodaję cytrynową.:) Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ;) na pewno kiedyś skorzystam ;]
Usuńa ja do masy śmietanowej dodaję sok i skórkę ( starta na tarce o małych oczkach) z jednej cytryny :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. W tym tygodniu zrobilam az dwa, tak wszystkim smakowalo. :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpomocy masa budyniowa wyszla mi za rzadka...jak ja zagescic help???
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej za dużo mleka. ja bym dodała mąki, chociaż sama nie wiem, bo nigdy mi się to nie zdarzyło. Trzeba chwilę też pogotować.
UsuńPrzepis jest rewelacyjny! Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi świetnie :) Znika bardzooo szybko :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :) Ja przyspieszam troszkę przepis i zamiast masy budyniowej dodaję masę karpatkową bez gotowania :)
OdpowiedzUsuńPszepyszne ciasto !!! Robie je bardzo często .
OdpowiedzUsuńNajbardziej uwielbiane przez moją rodzinę a najbardziej męża .Znika w chwilę .
Świetne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia chciałaby mieć takie w swojej ofercie :-)
OdpowiedzUsuń