czwartek, 5 maja 2016

Fit ciasteczka bananowe

Ciasteczka powstały na bazie przepisu Anny Lewandowskiej. Składniki  nieco zostały zmodyfikowane, aby jeszcze dodatkowo uprościć oryginalną wersję :) 
Nie wiem jak smakują ciasteczka Ani, ale tą wersję zdecydowanie mogę Wam polecić.
Co mnie w nich zadziwiło - są bardzo, bardzo puszyste. Spód delikatny, miękki, troszkę jakby gąbczasty. Ja to uznaję za duży plus. 
Są takie hmm... inne - myślę, że mogą zaskoczyć. Ja je polubiłam :)


Co potrzebujemy: (ok 10 sztuk)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

1. Wszystkie składniki razem blendujemy (możemy też zmiksować).
 Łyżką wykładamy kleksy ciasta na papier do pieczenia, a następnie nadajemy im oczekiwany kształt.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. Czy uda się ze zwykłą mąka albo pszenną razową?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie!
    Zapraszam do mnie po przepisy na sałatki w wersji "light" :)
    http://wcichejkuchni.blogspot.com/2016/01/dietetyczny-gyros.html

    OdpowiedzUsuń
  3. DObrze, że właśnie skończył się wczoraj olej kokosowy bo już bym robiła.:D Wyglądają cudnie. Dodałabym tam odrobinę masła orzechowego... Mmm.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...