Czas na obiad, więc zjadłoby się coś dobrego i prostego w przygotowaniu. Idealne będą tutaj kluski kładzione łyżką, polane boczkiem. Dodatkiem będzie kapusta kiszona, która świetnie pasuje smakiem do kluseczek.
Bardzo niebezpieczne danie na mój podwyższony cholesterol, ale ze względu na dzisiejsze imieniny można zaszaleć ;)
Jeśli ktoś lubi na słodko, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozpuścić troszkę masełka, polać kluski i posypać cukrem. Są tak samo pyszne, jak te z boczkiem :) POLECAM!
Co potrzebujemy:
Na kluski: (z porcji wychodzi mi całe mniejsze naczynie żaroodporne)
- mąka
- 3 jaja
- woda
Dodatek:
- 300g boczku
- 1 cebula
- dwie łyżki smalcu
1. Jaja lekko ubijamy, do miski dodajemy 2 szklanki mąki i szklankę wody. Mieszamy do uzyskania masy, następnie dodajemy mąkę lub wodę, aż otrzymamy tyle masy ile potrzebujemy i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Masa powinna być klejąca.
2. Do osolonej i zagotowanej wody dodajemy łyżkami ciasto. Na poczatku możemy włożyć jedną kluskę, aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste, a kluska się nie rozwala. Nie trzeba formować jakichkolwiek kształtów. Po prostu bierzemy na łyżkę i wrzucamy do wody. Gotujemy tak długo, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
3. Na patelni rozpuszczamy smalec i dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy, jak delikatnie się zrumieni, możemy dodać posiekaną cebulę. Możemy dodatkowo przyprawić w dowolny sposób.
Wszystkiego najlepszego z okazji imienin :)Uwielbiam kładzione kluski, chyba ze wszystkim smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje za życzenia :) Ja również uwielbiam te kluski. Są warte polecenia, jeśli ktoś jeszcze nie próbował :)
OdpowiedzUsuńKluski banalne w wykonaniu, a o walorach smakowych już chyba nie muszę wspominać :) Polecam!
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni bardzo często goszczą kluski kładzione albo lane. Lubię takie szybkie i proste potrawy :)
OdpowiedzUsuńjak nakładac te kluski na wode , łyzka hmm bo nie wiem?
OdpowiedzUsuńNakładamy łyżkami, pozdrawiam.
UsuńProponuję do ciasta dodać trochę proszku do pieczenia, będą wtedy puszyste.
OdpowiedzUsuńW wersji "na słodko" można dodać cukier waniliowy