poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tarta ze szpinakiem

Przyznam, że jest to moja pierwsza wytrawna tarta - wcześniej gustowałam tylko w tych na słodko. Jak się okazało, te również są warte uwagi. Myślę, że lubiącym szpinak również ta wersja zasmakuje. Połączenie z kurczakiem jest całkiem trafne.
Następnym razem nieco bardziej ją doprawię, ponieważ lubię szpinak w wersji "na ostro" ;).




Co potrzebujemy:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • jajko
  • sól
  • 500 g rozdrobnionego szpinaku
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 cebulki
  • przyprawy


1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy,  dodajemy jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i
łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.

2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek i kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawami przez nas wybranymi. Wszystko jeszcze przez chwilę smażymy.
Na ciasto wykładamy zawartość patelni.

Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut.

SMACZNEGO :]




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...