poniedziałek, 21 września 2015

Spaghetti a'la bolognese na szybko

Dziś mam dla Was pomysł na Spaghetti wg mojego Kuby ;) Jest proste (w końcu to męska kuchnia) w przygotowaniu, wymaga tylko kilku składników i smakuje znakomicie. 
Lubię wtrącać się w kuchni, dodawać kolejne składniki, ale ten przepis został niezmieniony i danie jest od początku do końca takie, jak sobie Mój luby wymyślił. Miło, że czasem to ktoś Tobie, coś upichci. Smak jest wtedy nie wiedzieć czemu o niebo lepszy :)




Co potrzebujemy: (4 porcje)
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • przyprawy (bazylia, sól, pieprz, zioła)


1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła/margaryny i mięso. Doprawiamy wedle uznania - nie żałujmy ziół ;)
Do usmażonego mięsa wlewamy koncentrat oraz dodajemy świeżą bazylię. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać nieco wody.
Na koniec wrzucamy starty ser i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i możemy podawać.

SMACZNEGO ;]


-----------------------------------------------


Przy okazji przepisu na Spaghetti zachęcam Was do udziału w Konkursie Winiarskim.

http://konkurswiniarskiprw.pl/


Na stronie konkursu czeka na Was wiele ciekawostek związanych z wybranymi regionami winiarskimi, a także WinoQuiz.

Wina biorące udział w konkursie pochodzą od różnych krajowych producentów i dystrybutorów. Obejmują szeroką gamę różnorodnych produktów: wina gronowe z różnych zakątków świata, wina owocowe, w tym wina ekologiczne, cydry  oraz miody pitne, itp.
Myślę, że każdy miłośnik wina znajdzie tam coś dla siebie, a głosując walczymy o nagrody ;)

Miałam okazję próbować wino Fonseca Bin 27 Finest Reserve, producenta Dom Wina.

Fonseca BIN 27 zawiera w sobie dziedzictwo produkcji najlepszego porto rocznikowego, jednocześnie nie wymaga dekantacji i nadaje się do natychmiastowego spożycia. To czerwone słodkie wino wzmacniane o przepięknej rubinowej barwie. W nosie wyraźnie owocowe, uderza nas aromatem.
Ponoć wino najlepiej podawać do serów i czekoladowych deserów, ale z racji tego, że jest naprawdę słodkie - proponuję nie łączyć go ze słodkimi daniami (no chyba, że ktoś tak bardzo lubi).
Dla mnie idealne do obiadu z makaronami w roli głównej ;)


2 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...