Dziś przepis na pyszne ciasteczka maślane, które są wyjątkowo proste w przygotowaniu. W tej wersji są z żurawiną, ale równie dobrze możemy je przygotować z kawałkami czekolady lub bez dodatku, bo i tak będą pyszne. Zauważyłam również, że im dłużej przechowujemy je w pojemniczku, tym stają się bardziej miękkie i rozpływające się w ustach.
Polecam przygotować podwójna porcję i część odłożyć na później :)
Co potrzebujemy: (około 15-20 ciasteczek)
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: suszona żurawina ilość wg uznania
1. Mąkę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do połączenia składników. Pod koniec dodajemy żółtko jajka.

3. Tak przygotowaną masę wyrabiamy dalej ręcznie, nadając jej walcowaty kształt. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na max pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na plastry (około 1 cm).
4. Pieczemy około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka są gotowe, gdy nabiorą lekko rumianej barwy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)