niedziela, 24 listopada 2019

Ciasteczka maślane z żurawiną

Dziś przepis na pyszne ciasteczka maślane, które są wyjątkowo proste w przygotowaniu. W tej wersji są z żurawiną, ale równie dobrze możemy je przygotować z kawałkami czekolady lub bez dodatku, bo i tak będą pyszne. Zauważyłam również, że im dłużej przechowujemy je w pojemniczku, tym stają się bardziej miękkie i rozpływające się w ustach. 
Polecam przygotować podwójna porcję i część odłożyć na później :)





Co potrzebujemy: (około 15-20 ciasteczek)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: suszona żurawina ilość wg uznania

1. Mąkę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do połączenia składników. Pod koniec dodajemy żółtko jajka.

2. Do gładkiej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę, w dowolnej ilości (byle nie przesadzić :))

3. Tak przygotowaną masę wyrabiamy dalej ręcznie, nadając jej walcowaty kształt. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na max pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na plastry (około 1 cm).

4. Pieczemy około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka są gotowe, gdy nabiorą lekko rumianej barwy.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...