piątek, 25 września 2015

Pierogi dwuskładnikowe ze szpinakiem

Nie robiłam wcześniej pierogów, bo wydawało mi się to bardzo skomplikowane i pracochłonne. 
Okazuje się, że byłam w ogromnym błędzie. 
Pyszne ciasto pierogowe można zrobić już z dwóch składników. Wystarczy mieć w domu mąkę i wodę :) w środek wkładamy sobie np. słodkie śliwki, albo przygotowujemy wytrawny farsz. 
Pod każdą postacią wychodzą super.
Nie wiem czy jeszcze kiedyś kupię pierogi w paczce :D


Co potrzebujemy: (ok 35 sztuk)Ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Farsz
  • 450 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 30 g serka topionego 
  • pół dużej cebuli
  • przyprawy (np. sól, pieprz cytrynowy, zioła, paprykę mieloną)


1. Na łyżeczce masła podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka, a gdy się podsmaży - szpinak. Smażymy przez około 10 minut i wrzucamy serek topiony. Gdy się rozpuści, odstawiamy farsz.

2. Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki, wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy. Możemy dodać jeszcze mąkę lub wodę, w razie potrzeby.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.

3. Na ciasto wykładamy po łyżce farszu i lepimy pierożki.  Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.
Najlepiej smakują solo ;)

SMACZNEGO ;]

2 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...