poniedziałek, 28 stycznia 2019

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara jest wszystkim dobrze znane. Wcześniej jakoś uciekałam od przygotowania sosu do tego dania, a ku mojemu zdziwieniu okazało się banalnie proste. No i od tego momentu carbonara zagościła u nas na stałe. Przede wszystkim przygotowanie jest banalnie proste i po około 30 minutach możemy cieszyć się przepysznym obiadem. Z resztą co tu będę się rozpisywać - przepis prosty i szybki jak przygotowanie całego dania - do dzieła! :)






Co potrzebujemy: (2-3 porcje)
  • 100-150 g boczku
  • pół małej cebuli
  • 200 ml śmietany 18% (ja używam 30%, bo lubię :))
  • 1 żółtko 
  • parmezan (można użyć innego intensywnego w smaku sera)
  • sól, pieprz do smaku 
  • 250-300 g makaronu spaghetti
  • opcjonalnie natka pietruszki

1. Gotujemy makaron. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z poszatkowaną cebulką. Możemy dopuścić do tego, aby delikatnie się przypiekł - sos wyjdzie bardziej aromatyczny :)

2. Do podsmażonych na patelni składników dolewamy śmietanę i wbijamy żółtko. Dokładnie mieszamy - sos zacznie robić się gęsty. Dodajemy przyprawy i starty parmezan.

3. Makaron dorzucamy do przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy. Gotowe danie oprószamy delikatnie serem i opcjonalnie posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Spaghetti carbonara to chyba jeden z moich ulubionych pomysłów na dania makaronowe. Do tej pory jadłam je tylko w restauracjach, ale po tym przepisie chyba spróbuję sama je zrobić. A Tobie zostawiam przepis na paprykowy chutney - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/chutney-z-papryki-3835.html, który tak mi ostatnio zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...