Spaghetti Carbonara jest wszystkim dobrze znane. Wcześniej jakoś uciekałam od przygotowania sosu do tego dania, a ku mojemu zdziwieniu okazało się banalnie proste. No i od tego momentu carbonara zagościła u nas na stałe. Przede wszystkim przygotowanie jest banalnie proste i po około 30 minutach możemy cieszyć się przepysznym obiadem. Z resztą co tu będę się rozpisywać - przepis prosty i szybki jak przygotowanie całego dania - do dzieła! :)
Co potrzebujemy: (2-3 porcje)
- 100-150 g boczku
- pół małej cebuli
- 200 ml śmietany 18% (ja używam 30%, bo lubię :))
- 1 żółtko
- parmezan (można użyć innego intensywnego w smaku sera)
- sól, pieprz do smaku
- 250-300 g makaronu spaghetti
- opcjonalnie natka pietruszki
1. Gotujemy makaron. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z poszatkowaną cebulką. Możemy dopuścić do tego, aby delikatnie się przypiekł - sos wyjdzie bardziej aromatyczny :)
2. Do podsmażonych na patelni składników dolewamy śmietanę i wbijamy żółtko. Dokładnie mieszamy - sos zacznie robić się gęsty. Dodajemy przyprawy i starty parmezan.
3. Makaron dorzucamy do przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy. Gotowe danie oprószamy delikatnie serem i opcjonalnie posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
Spaghetti carbonara to chyba jeden z moich ulubionych pomysłów na dania makaronowe. Do tej pory jadłam je tylko w restauracjach, ale po tym przepisie chyba spróbuję sama je zrobić. A Tobie zostawiam przepis na paprykowy chutney - https://najlepszewkuchni.pl/przepis/chutney-z-papryki-3835.html, który tak mi ostatnio zasmakował :)
OdpowiedzUsuń