wtorek, 22 grudnia 2015

Barszcz czerwony - bardzo prosty

Barszcz w Święta musi być! :) W moim domu rodzinnym barszcz jest zawsze pyszny, intensywny w smaku. Babcia potrafi zdziałać cuda :) Kluczem jest odpowiednie doprawienie. 
Jak na mój pierwszy barszcz w życiu, to smak wyszedł super. 
Mimo to wierzę, że kiedyś zrobię taki barszcz, jak moja babcia :)




Co potrzebujemy:
  • 1 kg buraków
  • 1,5 l wody
  • 3-4 łyżki octu
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól pieprz
  • 3 łyżeczki cukru


1. Buraki obieramy, przecinamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Dodajemy kilka liści laurowych i około 10 kuleczek ziela angielskiego (u mnie wszystko wrzucam "na oko" ;)).
Zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 1 godzinę. Słodzimy, solimy i pieprzymy.

2. Gdy buraki nieco zmiękną, dodajemy 2 łyżki octu, chwilę gotujemy i próbujemy. Jeśli jest mało wyrazisty, dodajemy jeszcze octu, soli lub pieprzu.

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...