niedziela, 31 lipca 2016

Naleśniki z farszem

Naleśniki mogą być nie tylko na słodko. Dawniej wytrawne naleśniki jadłam tylko w postaci krokietów Babci. Teraz sama chętnie sięgam po takiego z farszem. Wizyta u kuzyna przypomniała mi jak dobre są w tej wersji, którą Wam dziś podsyłam. Długo zabierałam się, aby je przygotować, aż w końcu się udało :) 
Polecam na szybki obiad czy też kolacje z przyjaciółmi. Są pycha :)



Co potrzebujemy: (ok 7 porcji)
Ciasto naleśnikowe (tym razem nie robiłam "na oko", a zainspirowałam się przepisem M. Gessler ;)) 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Farsz
  • 200 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • pomidory w puszce
  • 1/4 cebuli
  • przyprawy
+około 14 plasterków żółtego sera - opcjonalnie


1. Przygotowujemy naleśniki. Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę oraz wodę i mleko.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy z dwóch stron na patelni, z niewielką ilością oleju.

2. Farsz. Posiekaną cebulkę podsmażamy z mięsem, a na drugiej patelni dusimy pieczarki. Następnie wszystkie składniki łączymy i dokładamy pomidory w puszce. Przyprawiamy i dusimy na patelni do momentu uzyskania zwartej konsystencji.

3. Na naleśniku układamy plasterek sera, wykładamy lekko przestygnięty farsz. Zawijamy boki do środka. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wierzch przykrywamy kolejnym plastrem sera.
Powtarzamy dla kolejnych porcji.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu roztopienia się sera.

SMACZNEGO :)


4 komentarze:

  1. Ekstra te naleśniki! jestem na TAK ):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie naleśniki, ale strasznie dawno takich nie jadłam! Zazwyczaj jem na słodko, jeśli nie to ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Uwielbiam takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...