środa, 19 grudnia 2018

Zimowe ciasteczka z miodem i kardamonem

Kto śledzi konto Bizneswoman na facebooku, ten wie, że blog wraca do życia :) Mam nadzieję, że się stęskniliście.
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ciasteczka o zapachu Świąt. Znajdziecie w nich m. in. przyprawę korzenną, cynamon, kardamon. To połączenie sprawi, że poczujecie zapach pierników w powietrzu, które tak bardzo nam się kojarzą z grudniową atmosferą. Jak dla mnie są doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych pierników, które potrzebują troszkę więcej czasu :)
Ciasteczka są chrupiące i miękkie od razu po upieczeniu. Ich przygotowanie (razem z pieczeniem oczywiście) nie powinno zając Wam więcej niż godzinę. Zdążycie je zrobić zanim znajomi wpadną na kawę :)





Co potrzebujemy: (15 ciastek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 120 g masła (najlepiej miękkie)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao


1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy wbijamy jajko i dajemy szczyptę soli. Wszystko razem miksujemy i dodajemy miód.
Do tej masy wsypujemy mąkę oraz pozostałe składniki tj. przyprawy, proszek do pieczenia i kakao.

2. Masa powinna być jednolita, lepka. Możemy ją odstawić w chłodne miejsce, aby nieco stwardniała, ale nie jest to konieczne. Formujemy kuleczki, a następnie rozpłaszczamy je i układamy na blaszce. 
Nie przejmujcie się, że konsystencja jest nieco luźna. Taka powinna być.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 10 minut.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...