poniedziałek, 19 listopada 2012

Krakersy czosnkowe

Witam Was i przepraszam za tak długą "pustkę" na blogu, ale ostatnio miałam bardzo mało czasu, aby tutaj coś wstawić. Teraz wracam z krakersami czosnkowymi i mam nadzieję, że Wam zasmakują ;) Robiłam je pierwszy raz i już wiem, że następnym razem użyję 2 zupek czosnkowych, ponieważ te krakersy mają bardzo delikatny smak, a ja wolę bardziej wyrazisty ;)



Co potrzebujemy:
  • 1 zupka czosnkowa (typu Gorący kubek)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka koperku



1. Do miski wsypujemy mąkę, zupkę czosnkową (najlepiej bez grzanek), koperek i kurkumę (da nam ładny żółty kolor). Mieszamy i dodajemy jogurt i masło. Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy kółeczka (np. kieliszkiem).

2. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min (w zależności od grubości). Te krakersy mają bardzo delikatny smak, więc jeśli chcemy jeszcze bardziej czosnkowe to dodajemy 2 zupki czosnkowe (najlepiej najpierw wypróbować z jedną saszetką, ponieważ są różne rodzaje i może będzie smakować odpowiednio).

SMACZNEGO

12 komentarzy:

  1. czosnkowe chrupanie, jestem za!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przekąski lubię aż za bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, pycha! Uwielbiam czosnkowe :) Domowe na pewno pokonują te ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię domowe krakersy i częśto robię, chętnie wypróbuję Twój przepis ale z suszonym czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne ciasteczka ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.

    Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Male cudenka:)))) Rewelacyjnie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysl Chetnie bym kiedys je wyprobowala ale tu gdzie jestem zupek czosnkowych nie ma Mozna sprobowac z suchym mielonym czosnkiem? albo jeszcze lepiej ze swiezym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można :) ja akurat podałam pomysł z zupką czosnkową, ale świeży czosnek lub mielony jak najbardziej też może być :)

      Usuń
  9. Chętnie wypróbuję, spróbuję z czosnkiem granulowanym i może z papryką ostrą. Dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...