poniedziałek, 5 listopada 2012

Zupa cebulowa

Nigdy wcześniej nie jadłam tej zupy. Zanim ją zrobiłam, przeglądałam wiele przepisów w internecie i starałam się wybrać taki, który najbardziej pasowałby do moich upodobań kulinarnych. Ponoć fenomenem tej zupy jest skarmelizowana cebula. Ja mimo, że podsmażałam ją ponad pół godziny, to nie miała ładnego brązowego koloru. Może uda się następnym razem. Niemniej jednak zupa godna polecenia ;)




Co potrzebujemy:
  • 1 kg cebuli na 1-1,5 l bulionu
  • 2 łyzki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, koperek
  • starty żółty ser
  • groszki ptysiowe/ makaron/ grzanki

1. Obraną cebulę drobno kroimy. W garnku lub na patelni roztapiay masło, dodajemy oliwe i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu minimum 0,5 godziny, aż się skarmalizuje i nabierze brązowego koloru (moja nie nabrała, nie wiem czemu, ale w przepisach jest, aby smażyć min 0,5 godziny).

2. Cebulę doprawiamy i dodajemy do bulionu. Możemy go nieco zageścić mąką. Całość gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Zupę wlewamy do miseczek żaroodpornych, dodajmey groszki ptysiowe, posypujemy żółtym serem i wkładamy na kilka minut do piekarnika, aby sie ładnie zapiekło.

SMACZNEGO

16 komentarzy:

  1. w taką pogodę tylko to bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Najlepsza z grzankami z żółtym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cebulowa zupa, pycha! i do tego te ptysie! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaaa! ale musiała rozgrzać.
    pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyycha! idealna na pogodę za oknem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie! :-)



    zapraszam Cię do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię jeść, ale nie umie zrobić ; ) Zawsze czegoś jej brakuje, albo jest za słona: (

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka pyszna, w sam raz na jesień! ja robię podobnie, tylko z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę w niedługim czasie zrobić taką zupkę:)
    dawno nie gotowałam, a Em już mnie od dawna o nią prosi:)
    twoja wygląda obłędnie:) zjadłabym z miseczką;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham cebulową, i polecam również serową. to dwie zupy które robi się szybko, a poznałam je dopiero w dorosłym życiu.

    OdpowiedzUsuń
  11. zabieram sie do niej juz od ponad roku! chyba w koncu zrobie, zapowiada sie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też robiłam nie tak dawno zupę cebulową:) Z bagietka zamiast grzanek! W Twojej wersji wygląda rewelacyjnie! Pozdrawiam, Asia:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie zabieraj sie tyle tylko gotuj :)

    OdpowiedzUsuń
  14. karmelizujemy cukier ok. 5 łyżeczkek:) pewnie stąd kolor

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...