wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasto Puszysta kanapka z bananami

Wcześniej robiłam już puszystą kanapkę z masa śmietanową (>>>KLIK<<<), ale teraz ją nieco urozmaiciłam i dodałam do niej banany, a wierzch udekorowałam kakaową polewą. Przyznam, że ciasto wyszło pyszne, bardzo delikatne i wprost rozpływało się w ustach. Ja byłam nim zachwycona :) Dla wielbicieli lekkich ciast - idealne :)




Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa
  • 250 ml śmietany min 30%
  • 350 g jogurtu greckiego
  • ok 150 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • ok 5 g żelatyny
Polewa
  • 100 g masła/margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
+ 3-4 banany

* ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 25x36 cm


1.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując. 
Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej na sztywno śmietany wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki oraz serek homogenizowany i mieszamy gumową łopatką.

3. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Pierwszy delikatnie przesmarowujemy, wykładamy pocięte banany i na to resztę masy. Przykrywamy drugim płatem. 

4. Przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy cukier, a następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy, aż powstanie gładka masa, delikatnie studzimy i smarujemy nią ciasto. 
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do schłodzenia.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z masami na bazie śmietany, zdecydowanie lepsze niż te na maśle:) Taki jeden kawałek chętnie porwałabym do popołudniowej kawy!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie bananów i czekolady. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...