Bardzo lubię piec tarty, ponieważ są dobrym pomysłem na każdą okazję. Ostatnio popularne są masy z serkiem mascarpone, który w połączeniu z tartą staje się idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy (oczywiście przed snem smakuje równie idealnie - sprawdzone info! :))
Serek łączę ze śmietaną, z białą czekoladą i dodaję owoce - maliny, borówki, jeżyny czy truskawki, spiszą się tutaj znakomicie. Możecie je też dowolnie miksować - kolorowa tarta będzie na pewno smakować jeszcze lepiej :)
Serek łączę ze śmietaną, z białą czekoladą i dodaję owoce - maliny, borówki, jeżyny czy truskawki, spiszą się tutaj znakomicie. Możecie je też dowolnie miksować - kolorowa tarta będzie na pewno smakować jeszcze lepiej :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
Masa
- 100 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
+owoce wg. uznania
- 100 g białej czekolady
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, masło (w temperaturze pokojowej) i łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie). Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę wysmarowaną tłuszczem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, możemy przykryć ją papierem w trakcie pieczenia.
2. Przygotowujemy masę. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej łyżkami serek mascarpone, miksując na bardzo wolnych obrotach.
W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej (kliknij w link, jeśli nie wiesz jak to zrobić >>KLIK<< ).
Roztopioną czekoladę wlewamy do ubitej masy, cały czas mieszając lub ubijając na wolnych obrotach.
3. Masę wylewamy na przestygniętą tartę. Proponuję włożyć do lodówki i odczekać do całkowitego ostygnięcia masy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)