A dziś na obiad coś słodkiego. Już drugi raz robiłam zapiekankę ryżową z jabłkami i drugi raz mnie nie zawiodła. A poza tym na ogrodzie zaczęły pojawiać się papierówki, więc dlaczego ich nie wykorzystać? :) Jeśli ktoś lubi słodkie rzeczy na obiad to polecam. Ja kocham ryże, makarony, kluski itp. Mogłabym jeść każdego dnia. Nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego dania, chociaż może się wydawać, że jest pracochłonne. Mus można przygotować dzień wcześniej, a przed obiadem zagotować ryż, później wszystko zapiec w piekarniku i przy niewielkim nakładzie pracy mamy pyszną słodką zapiekankę ;)
piątek, 6 lipca 2012
środa, 4 lipca 2012
Domowy dżem morelowy
Ponieważ ostatnio robiłam dżem wiśniowy i wyszedł bardzo dobry, a dziś trafiłam na morele, postanowiłam znów zrobić coś słodkiego. Dżemy domowe są pyszne i z całą stanowczością je polecam. Poza tym, jak już pisałam w poprzednim poście o dżemie wiśniowym, kiedyż myślałam, że zrobienie takiego dżemu to sporo roboty. Myliłam się i każdy na pewno znajdzie czas by go zrobić. Dzisiaj na kolacje zjem sobie chrupiącą bułeczkę z tą słodką pysznością :) mmm...zróbcie sami, nie pożałujecie ;)
Przepis znajdziecie na każdym cukrze żelującym. Z porcji 1 kg moreli, 400g cukru i pół opakowania cukru żelującego w saszetce, wyszły mi prawie 4 słoiczki.
wtorek, 3 lipca 2012
Domowe lody czereśniowe
Mamy lato, więc nie może obejść się bez lodów. W lodówce miałam jogurt, dostałam resztę czereśni, bo niestety już się kończą i pomyślałam, że trzeba coś wykombinować. Deser z czereśni już kilka razy robiłam, wiec może tym razem lody? Domowy i szybki sposób, aby ochłodzić się w gorący dzień. A poza tym to też idealna przekąska dla dzieci. Warto podkreślić też, że jest bardzo zdrowa, bo w jej składzie znajduje się tylko jogurt i świeże owoce. Polecam wypróbować, bo są pyszne, a swoim kolorem też zachęcają ;)
Co potrzebujemy:
- jogurt naturalny
- czereśnie
- 3 kostki lodu
- małe kubeczki
- patyczki do lodów
- cukier (optymalnie)
1. Do blendera wlewamy jogurt, wsypujemy drylowane czereśnie i 3 kostki lodu. Miksujemy. Jeśli masa będzie mało słodka, możemy dosypać cukru.
2. Do kubeczków wlewamy zmiksowaną masę i wstawiamy do zamrażarki. Gdy masa będzie zamarzać wkładamy patyczki.
SMACZNEGO :)
Etykiety:
Lody,
Na szybko,
Na zimno,
Przekąski,
Z jogurtem
niedziela, 1 lipca 2012
Jogurt z wiśniami i musli
Niedzielne popołudnie, przychodzi czas na deser, na dworze ciepło...co by tutaj zjeść? A może coś zdrowego i bardzo dobrego? No dobrze, ale w lodówce nie ma nic ciekawego, co mogłoby przydać się do przygotowania szybkiego i dobrego deseru. No to ja Wam coś podpowiem ;) Nie jest to odkrycie świata, ale może ktoś zapomniał o tym, że można coś takiego zrobić i dzięki temu przepisowi, przypomni mu się, że przecież kiedyś coś takiego już jadł. Bardzo zdrowy i szybki deser, również na gorące dni dla ochłody. Jogurt w połączeniu z musli i świeżymi owocami prosto z drzewa. Czego chcieć więcej? ;)
Zachęcam do spróbowania, bo ponoć proste rozwiązania są najlepsze ;)
Co potrzebujemy:
- jogurt naturalny
- musli (lub płatki)
- wiśnie
1. Wiśnie drylujemy. Składniki warstwami układamy w pucharkach. Na początek musli, następnie wiśnie i polewamy jogurtem. Jeśli mamy miejsce, nakładamy kolejną taką warstwę. Całość możemy jeść warstwami lub mieszamy (tak jak ja to zrobiłam ;)).
SMACZNEGO :)
Etykiety:
Desery,
Na szybko,
Na śniadanie,
Owoce,
Przekąski,
Słodkości,
Z jogurtem
Subskrybuj:
Posty (Atom)